2010-02-20

Nesugadinau!

perk1-1
Būsima servetėlė “užaugo” – dirbti nebepatogu, ir rašto nedaug ant tos schemos dalies liko. Atėjo baisiausias etapas – tą grožį reikia perkelti, kad būtų galima dirbti toliau. Kadangi tai darau pirmą kartą – bent jau rezultatą iki pajudinimo nufotografavau. Kad bent truputis išliktų, jei įvyks kas nors pakankamai bjauraus.
Taigi, pradedam:


Pirmiausia reikia kažką sugalvot, kad šeivelės nesusipainiotų. Žinau, kad yra toks gudrus daiktas jų laikymui (angl. “bobbin holder”), bet neturiu aš jo. Suksimės iš padėties. Pasiimam kieto popieriaus gabalą (ačiū, tėti, už tai, kad kažkada perfokortų taip ir neišmetei :)), prakerpam skylutes, sukišam šeiveles. Laikosi!
perk1-2
Toliau “protingi žmonės internete” sako, kad reikia pailginti visų siūlų ilgį iki ~25 cm, šeiveles laikikliuose sudėti vieną ant kitos (prieš tai patiesus diiiiidelį medžiagos gabalą), ir suvynioti taip, kad jie nejudėtų. Susukam…. :)
perk1-3
Medžiagos gabalas ne toks fotogeniškas, koks galėtų būti, bet pradžiai tiks.
Siūlams turėtų likti mažyyyyyyytis plyšelis, kad jie nesusipainiotų.
perk1-4
Teoriškai dabar tokį ryšuliuką galima ramiai dėt, kur tik nori, nesiimant jokių papildom atsargumo priemonių. Pabandysim praktiškai. Kur ta mano kelioninė lazda lauknešėliui?..
Ištraukiam visus smeigtukus, giliai įkvepiam, ir keliam darbą.
Kaip bebūtų keista, neįvyko nieko blogo! Nėrinys išsiardyt net nesiruošia (keista, tikrai galvojau, kad ta slidi sintetika ardysis). Perkeliu į reikiamą rašto vietą, susmaigstau smeigtukus, išardau ryšuliuką, sudėlioju šeiveles į vietas ir sutrumpinu siūlus.
Pasirodo, viskas pakankamai paprasta. Dirbam toliau :)

9 komentarai:

  1. Pasistengsiu ignoruoti šitą blogą. Bent jau kol porą skubių darbų padarysiu. Na, bet jau iki kito įrašo...
    Labai džiaugiuosi, kad sėkmingai pavyko perkelti nėrinį. Lauksiu tolesnio proceso. O kas bus susidariusiose kilpose? Piešinyje kažkas pabraižyta matosi. Ten su adata ar su šeivelėmis užpildysi ornamentus?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Viskas šeivelėm. Turėtų būti tokie kvadračiukai, angliškai "tally" būdu padaryti (http://gwydir.demon.co.uk/jo/lace/tally.htm)
    O šiaip reiks kokį lietuviškų terminų žodyną pradėt kurt. Kol kas aš angliškai galvoju šitam rankdarby :(
    Gal šitą metodą "varstymu" pavadint, esmę lyg ir atitinka. Na, bet pradžiai reiks juos padaryt, gal kitoks pavadinimas tinkamesnis gamybos metu susifantazuos.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na, visgi jei mes fabrikines juosteles vadinam nėriniais, tai šitos tuo labiau yra nėriniai. Ir tie patys tikrieji. Iš kitos pusės, Anastazija Tamošaitienė juos vadina pinikais. Citata iš jos knygos "Mūsų rankdarbiai" (turiu 1990 m. perspaudą, originalas išspausdintas 1939): "Šiam darbui įrankiai yra labai paprasti: pagalvėlė, prie kurios prismeigiamas daiktas ir brankteliai (gražus žodis:) ), ant kurių užvyniojami pinamieji siūlai".
    Yra ten dar skirtingų pinigų pavadinimų. Paieškosiu daugiau panašių knygų lietuviškų, gal ir surinksim terminus.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kaip smagu :). Aš kaip tik skaitinėju knygą apie pynimą šeivelėmis. Lauksiu tęsinio

    AtsakytiPanaikinti
  5. Man šis blogastikras atradimas.Ačiū,kad daliniesi patirtimi šia nėrinių pynimo rūšimi. Jau labai seniai noriu išmokti kažką panašaus,nes kuriu lėles ir man labai kartais reikia nėrinukų,o parduotuvėse sunku rasti įdomesnių. Bet problema,kad nežinau net nuo ko pradėti,anglų kalbos beveik nemoku, o rusiškų knygų kolkas negaunu. O sudėtingiausia su šeivutėmis,pas mus aišku nėra pirkti, bent aš nemačiau.,atsisiūsti iš užsienio negaliu. Žodžiu dėkui,kad nors tu daliniesi nors kokia informacija.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Prapieste, bent jau Vilniuje esama rusiškų knygų apie šį nėrimo būdą (pirkau rusiškų knygų knygyne prie geležinkelio stoties).

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aš gyvenu lazdijų raj., bet pabandysiu susirasti homosapiens knygyne, jie siunčia paštu.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na, iš užsienio parsiųst ir aš galiu. Pigiausias rastas variantas: 20 vnt už 7,5 svaro arba 50 vnt. už 17 svarų + siuntimas kokie 5 svarai. Mano supratimu 20 vnt (10 porų) yra mažai.
    O va kokią pagalvėlę pasidaryt -- vis dar kūrybinės kančios. Na, nenoriu aš šieno smulkint, nenoriu :(
    Gal reiks atostogų metu Belgiją pakeliui pasidaryt, specializuotas parduotuves aplankyt.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ačiū Guoda už pasiūlymą parsiųsti šeiveles. man kaina būtų normali ir aš pagalvosiu ar tave apkraut tokiu rūpesčiu, bet ir nieko nemoku su šeivutėmis daryt, nors jau užsisakiau homosapiens knygyne knygą, gal suprasiu kaip dirbti, nors ir rusiškai parašyta.

    AtsakytiPanaikinti