2011-06-13

Kiauraraščių iššūkiai

Taigi, “airiuką” pabaigiau, galima mokintis megzt mašina toliau. Buvau sau pasižadėjus – kol nepabaigsiu, daugiau nieko naujo nesimokau.

Iki šio savaitgalio kantriai savo eilės laukė dar dvi karietėlės: viena skirta intarsijai, kita – kiauraraščiams.

Intarsija – viskas taip paprasta, kad net neįdomu. Tik niekas nesako, kad “paprasta” == “greitai padaroma”. Darbo pobūdis toks pat, kaip ir rankom mezgant – daaaug kamuoliukų, kurie bando susipainiot, ir mezgėja, kuri bando tarp jų neįsipainiot :D Vienintelis skirtumas – eilė greičiau numezgama. O jau spalvas sudėliot, raštą sekt – net ir toj “gudrioj” kompiuterizuotoj mašinoj reikia savarankiškai.

O va kiauraraščiai…. Pilnas internetas priminimų: “Atsargiai, adatas lenga sulaužyt, jokiu būdu netempkit per jėgą” ir pan. Prisiskaičiau visko, net baisu pasidarė. Bet bandyt juk reikia. Taigi, pabandžiau.

Ir kodėl aš galvojau, kad kiauraraščiai – lengva? Mano naiviu įsivaizdavimu viskas turėjo būti taip: nusipiešiu (na, pradžiai – paimu kažkieno kito pieštą raštą), o tada tik brūūūūkšt – ir viskas jau numegzta...

Na, su tais “paprastesniais” panašiai ir yra. Tik man nepatiko. Įtariu, kad mašinai irgi nepatinka tas principas “iš karto ir akis perkelt, ir išmegzt”. Labai jau nejaukus vaizdas visokių bandymų “sutempt į vietas” adatas ir siūlus.

O va tie “tikrieji” kiauraraščiai – tikrai darbas: kelios eilės darbo su siūlu, siūlą atkabint, perjungt į kitą mezgimo režimą, kelios eilės darbo be siūlo (tiesiog akis kilnoja sumezgimui į dešinę / kairę), tada vėl perjungt į kitą režimą, įdėt siūlą, kelios eilės su siūlu… Ir taip pastoviai. 16 eilių pavyzduko mezgimas – iš tiesų 44 eilės darbo. Ir pavargus dirbt nerekomenduotina. Kiek suprantu, pamirštas išimt siūlas geriausiu atveju gali baigtis susipainiojusiu siūlu karietėlėje arba lūžusiomis adatomis, o blogiausiu – ir sugadinta karietėle (buvau porą kartų netyčia neišėmus.. mezga ta mašina, kantri ji; bet pastoviai taip rizikuot nesinorėtų).

Ir dar (kaip įprasta) daug laiko praeina, kol supranti, kad mezgimo programa irgi su klaidom. Vienokiu režimu viskas gerai, kitokiu – dirba ne taip. O man, žinoma, tas “kitoks” labiau patiktų. Jei kas nors naudosit “antikvarinę” (nes naujesnės vis dar nėra) 2006 m.  "Knittstyler" versiją ir bus vis “kažkas ne taip”, reikia patikrinti, kokia mezginio pusė (ar kas ten bebūtų) nustatyta “Link” dalyje. Kiauraraščius korektiškai perkilnoja tik tada, kai nustatyta “Right side”.

Įdomioji dalis – mano turimas toks pakankamai kietas linas, kurį N kartų bandžiau mezgt virbalais įvairiais raštais (ir tikrai nieko neišėjo…), mezgant mašina žiūrisi daug geriau. Gal net kas nors naudotino gausis?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą