2018-01-13

Siuvinėjimas ant kamštinės medžiagos

Su savo naujausiu eksperimentu susidorojau:


Šį kartą išbandytas siuvinėjimas ant kamštinės medžiagos. Gavau tokią dovanėlę Kalėdoms. Kiek žinau, keliavo ji pas mane iš vienos Ukrainos į kitą Ukrainą, tada į Maskvą, o jau tada iš ten - į Lietuvą. Tiesiogiai bent jau tas pardavėjas siunčia tik į Ukrainą, tad Kalėdų Senis naudojosi pažintimis ir gabeno daiktą labai per aplink.

Rinkinukas atrodė taip:




Pati medžiaga - plonas kamščio sluoksnis, klijuotas ant plono pagrindo. Išvirkščioji pusė atrodo taip:


"Plona medžiaga" - bendras storis gal 0.5 mm (gal dar mažiau). Palyginimui - pridedu paveiksliuką medžiagos ir "knopkės elementariosios", su kuria ji prisegta, storių:





Įspūdžiai:
- Rėmas būtinas. Kad ir koks nors labai improvizuotas, kaip mano atveju. Rankose laikant nepatogu, baisu tą medžiagą per daug glamžyt. Į lankelį jos kišti noro visai nekilo, kad kamštis nenutrupėtų.
- Kai reikia siuvinėti tarp fabrike paruoštų skylučių - labai pasijaučia kamščio netolygumai (apie juos - žr. žemiau) ir sunku išlaikyti tiesias linijas ten, kur jų norėtųsi. Čia aktualu kontūrus siuvinėjant. Ant paprastos medžiagos aš juos kitaip daryčiau, čia jau buvo improvizuojama "kaip padaryti daugmaž normalų vaizdą su kuo mažiau dygsnių".
- Bendruoju atveju - šitas nepatiko. Gal reiktų išsiaiškint, kas buvo pradinės idėjos ant tokių medžiagų autoriai, ir pabandyti jų gamintą daiktą. Labai įtariu, kad didelė dalis to "nepatiko" priklauso būtent nuo medžiagų kokybės.


Na, nesiuvinėju aš daug ir neturiu didelės patirties su skirtingom siuvinėjimo medžiagom, bet kas nepatiko:

1. Visai nėra instrukcijos, kaip tą kamštį paruošti darbui. Gauni per pusę sulenktą "medžiagą", ir neaišku net, ar ją lygint galima. Internetas nelabai padėjo, nes didžioji dalis jo kalba apie siuvinėjimą mašina arba siuvimą iš tokių medžiagų, jos perkamos rulonuose dideliais kiekiai, ir susilankstymo problemos, panašu, neegzistuoja. Teko eksperimentuoti. Panašu, kad labai nedidele temparatūra iš išvirkščiosios pusės lyginti galima: lyg ir išsilygino, ir nesusigadino.

2. Kvapas ir alergenai. Kamštis paklijuotas ant plonos medžiagos pagrindo. Išimtas iš pakuotės rinkinys pragulėjo kokias 4 dienas nejudinamas, per tą laiką kamščio ir klijų kvapai neišsigaravo. Pirmas kelias dienas siuvinėjant teko gerti antialerginius vaistus - lūpos ir rankų oda džiūt pradėdavo po pusvalandžio, dar po pusvalandžio kildavo didelis noras čiaudėt. Skaičiuojant bendrą laiką ne pakuotėje  - klijų kvapas lyg ir per savaitę išsigaravo, liko tik kamščio kvapas. Man jis vis dar tebėra nemalonus.

3. Medžiagos kokybė - nežinau, gal didžioji jų dalis tokia pati. Bet padengimas kamščiu nėra tolygus, kai kur - visai tarpai, tik "pagrindo" medžiaga yra. Gabenimui daiktas nebuvo paruoštas niekaip specialiai, bet nemanau, kad siunčiant kas nors nutrupėjo - jokių nukritusių gabaliukų pakuotėje nėra. Prieš saulę tai atrodo taip:




4. Siūlai: pridėta "muline Palmira 180". Labai tingiu aiškintis, kieno tai kūrinys, bet jis manęs nesužavėjo. Na, turbūt tikra "eilinė normali" medvilnė, bet labai jau greit pūkuotis pradeda. O dar kai ją per kamštį pertrauki - kartais gaunasi "bile kas".


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą